«Το Φίδι»

Ένα βιβλίο για Δημιουργούς Κήπων

Αυτό είναι ένα αλληγορικό παραμύθι για παιδήλικες, το οποίο αποδίδεται εικονογραφημένα. Είναι ένα κείμενο βασισμένο στην αρχέτυπη ιστορία του προπατορικού αμαρτήματος.
Η αφήγηση έχει ως κεντρικό ήρωα της το φίδι. Μέσα από αυτό, αγγίζει θέματα όπως την πρωτόλεια φύση μας, η οποία ενώ είναι ζωώδης, είναι κατά βάση αθώα, με έμφυτο ζωτικό εργαλείο της την περιέργεια. Το Φίδι ως σύμβολο είναι η πρωταρχική μορφή του εσωτερικού μας κόσμου όπου λειτουργεί και εξερευνεί ελεύθερα, χωρίς κανόνες, περιορισμούς και προσδιορισμούς.
Μετά όμως την συνάντηση με τον Δημιουργό, το φίδι έρχεται σε επαφή με την κοινωνική υπόσταση της ύπαρξης του και σε αυτό το σημείο μαθαίνει τη διαδικασία, τα στάδια και την ευθύνη της δημιουργίας. Αφού πρώτα του δίνει όνομα, στη συνέχεια ο Δημιουργός, ως σύμβολο του ανώτερου εαυτού μας, του εξηγεί ότι η νοηματοδότηση είναι το πρώτο βήμα της δημιουργίας. Στο σημείο αυτό ξεκινάει συμβολικά μια περιγραφή, του πως οι άνθρωποι καλούμαστε να εντάξουμε κοινωνικά την ιδιαίτερη φύση μας με τρόπο που να επιτρέπει την εξέλιξη. Παρατάσσονται έννοιες όπως απώλεια, επιλογή και ελευθερία.
Το θέμα εδώ είναι η αυθεντική ενηλικίωση του Εαυτού, η σύνθεση του ερπετοειδους κομματιού της επιβίωσης, του συναισθήματος, και του ανώτερου εαυτού μας…μια σύνθεση μαγική που οδηγεί πάντα στη ΡΟΗ της δημιουργίας κόσμων ελεύθερης επιλογής, του δικού μας παραδείσου.
Ο επόμενος και τελικός συμβολισμός, έχει να κάνει με τη σύνθεση των δυο αντίθετων. Η δημιουργία δεν μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι να υπάρξει ο απαραίτητος αντίθετος πόλος της, το κακό, ή αλλιώς «η σκιά» σύμφωνα με τον Καρλ Γιούνγκ. Μέσω αυτής προσφέρεται η δυνατότητα της ελεύθερης επιλογής που οδηγεί στο θεϊκό δώρο της δημιουργίας.

«Το Φίδι»
Ένα βιβλίο για Δημιουργούς Κήπων
Ντέπη Πλουσίου, εικ. Μαριλίνα Σκαρπέτα, εκδ. 24γραμματα
ηλικία: 8 έως 100+
σε όλα τα βιβλιοπωλεία και