Προσφέρεται τριήμερη Ελληνική εκπαιδευτική ενημέρωση “pre-level one” στη θεωρία των εσωτερικών οικογενειακών συστημάτων, με σκοπό την βαθύτερη κατανόηση και αξιοποίηση της θεωρίας στην θεραπευτική διαδικασία, όντας προσαρμοσμένη πλήρως στις ανάγκες τις ελληνικής γλώσσας. Η εκπαίδευση του IFS παγκοσμίως απευθύνεται σε μια ευρεία γκάμα ειδικοτήτων: ψυχολόγους, ψυχοθεραπευτές, συμβούλους ψυχικής υγείας, coaches, εναλλακτικούς θεραπευτές, yoga teachers, δασκάλους, καθηγητές. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας μέσω email.


Προσφέρεται τριήμερη Ελληνική εκπαιδευτική ενημέρωση “pre-level one” στη θεωρία των εσωτερικών οικογενειακών συστημάτων, με σκοπό την βαθύτερη κατανόηση και αξιοποίηση της θεωρίας στην θεραπευτική διαδικασία, όντας προσαρμοσμένη πλήρως στις ανάγκες τις ελληνικής γλώσσας. Η εκπαίδευση του IFS παγκοσμίως απευθύνεται σε μια ευρεία γκάμα ειδικοτήτων: ψυχολόγους, ψυχοθεραπευτές, συμβούλους ψυχικής υγείας, coaches, εναλλακτικούς θεραπευτές, yoga teachers, δασκάλους, καθηγητές. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας μέσω email.


Θεωρία εσωτερικών οικογενειακών συστημάτων / Internal Family Systems

Το Πολυφωνικό Εσωτερικό μας Σύστημα

Internal Family Systems

Είμαστε αλήθεια Ένας άνθρωπος…?


 

Ο Richard C Schwartz …

…και η Σύλληψη της Θεωρίας των Εσωτερικών
Οικογενειακών Συστημάτων – IFS (1980)

Ο Richard Schwartz ξεκίνησε την καριέρα του ως συστημικός οικογενειακός θεραπευτής και ακαδημαϊκός. Στηριζόμενος στο σκεπτικό της θεωρίας των συστημάτων, ο Δρ. Schwartz ανέπτυξε τη θεωρία των Εσωτερικών Οικογενειακών Συστημάτων (IFS) ως απάντηση στις περιγραφές των πελατών για διάφορα «κομμάτια» μέσα τους. Επικεντρώθηκε στις σχέσεις μεταξύ αυτών των κομματιών και παρατήρησε ότι υπήρχαν συστημικά πρότυπα στον τρόπο με τον οποίο οργανώνονταν εσωτερικά σε όλους τους πελάτες. Διαπίστωσε επίσης ότι όταν τα κομμάτια των πελατών αισθάνονταν ασφαλή, είχαν τη δυνατότητα να χαλαρώνουν, και οι πελάτες βίωναν αυθόρμητα ιδιότητες όπως εμπιστοσύνη και συμπόνια, μια κατάσταση που ο Δρ. Schwartz ήρθε να ονομάσει ΕΑΥΤΟ. Διαπίστωσε ότι όταν οι άνθρωποι βρίσκονταν σε αυτή την κατάσταση του Εαυτού, ήξεραν ξεκάθαρα τι χρειάζονταν και πως να θεραπεύσουν τα κομμάτια τους. 

H μέθοδος του ονομάστηκε IFS (internal family systems) και προωθεί την εσωτερική σύνδεση και αρμονία που φέρνει το νου σε ισορροπία.

Η θεραπεία IFS στοχεύει στο να θεραπεύσει τα τραυματισμένα κομμάτια και έτσι να αποκαταστήσει τη διανοητική του ισορροπία. Το πρώτο βήμα είναι να αποκτήσει κάποιος πρόσβαση στον πυρήνα του Εαυτού και στη συνέχεια, από εκεί, να κατανοήσει τα διάφορα κομμάτια για να τα γνωρίσει, να συμφιλιωθεί μαζί τους και να τα θεραπεύσει.


Η Πολύπλοκη Ανθρώπινη Φύση

Είναι η φύση του νου να υποδιαιρείται σε απροσδιόριστο αριθμό υπό-προσωπικοτήτων ή αλλιώς «κομματιών» (Parts).
Όλα αυτά τα κομμάτια μαζί, αποτελούν αυτό που ονομάζουμε…
ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ.

Ο ΕΑΥΤΟΣ

Ο κάθε άνθρωπος έχει έναν πυρήνα. Τον Εαυτό

Ο ΕΑΥΤΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΜΜΑΤΙ. ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.

-> ΕΙΜΑΙ αντί ΚΑΝΩ 


Το ΟΛΩΝ.
Ο Παρατηρητής.
Το Πλαίσιο που περιλαμβάνει και που κρατάει όλα μας τα κομμάτια.


…ή ως την Θάλασσα…

…που συμπεριλαμβάνει σχεδόν όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου (σουπιές, χταπόδια, καβούρια, αστερίες, σφουγγάρια, κοράλλια, ερπετά, θηλαστικά, ψάρια, πλαγκτόν, χιλιάδες είδη φυκιών, κ α.) χωρίς όμως να την χαρακτηρίζει ένα από αυτά τα είδη. Όλα υπάρχουν μέσα της και Εκείνη είναι το Όλων που τα περικλείει.  

Οι 8 Ποιότητες του Εαυτού


1. Διαύγεια
2. Ηρεμία
3. Δημιουργικότητα
4. Κουράγιο
5. Περιέργεια
6. Σύνδεση
7. Αυτοπεποίθηση
8.Συμπόνια


Κωνσταντίνος Καβάφης (1863-1933)

                         Φωνή απ’ την θάλασσα

Βγάζει η θάλασσα κρυφή φωνή — φωνή που μπαίνει μες στην καρδιά μας και την συγκινεί και την ευφραίνει.

Τραγούδι τρυφερό η θάλασσα μας ψάλλει, τραγούδι που έκαμαν τρεις ποιηταί μεγάλοι, ο ήλιος, ο αέρας και ο ουρανός. Το ψάλλει με την θεία της φωνή εκείνη, όταν στους ώμους της απλώνει την γαλήνη σαν φόρεμά της ο καιρός ο θερινός.

Φέρνει μηνύματα εις τες ψυχές δροσάτα η μελωδία της. Τα περασμένα νιάτα θυμίζει χωρίς πίκρα και χωρίς καημό. Οι περασμένοι έρωτες κρυφομιλούνε, αισθήματα λησμονημένα ξαναζούνε μες στων κυμάτων τον γλυκό ανασασμό.

Τραγούδι τρυφερό η θάλασσα μας ψάλλει, τραγούδι που έκαμαν τρεις ποιηταί μεγάλοι, ο ήλιος, ο αέρας και ο ουρανός. Και σαν κοιτάζεις την υγρή της πεδιάδα, σαν βλέπεις την απέραντή της πρασινάδα, τον κάμπο της που ’ναι κοντά και τόσο μακρινός,

γεμάτος με λουλούδια κίτρινα που σπέρνει το φως σαν κηπουρός, χαρά σε παίρνει και σε μεθά, και σε υψώνει την καρδιά. Κι αν είσαι νέος, μες στες φλέβες σου θα τρέξει της θάλασσας ο πόθος· θα σε πει μια λέξι το κύμα απ’ τον έρωτά του, και θα βρέξει με μυστική τον έρωτά σου μυρωδιά.


Το εσωτερικό μας σύστημα και τα κομμάτια του…

This being human is a guest house. – Ο άνθρωπος είναι ξενώνας.
Every morning a new arrival. – Κάθε πρωί μια νέα άφιξη.
A joy, a depression, a meanness, – Μια χαρά, μια κατάθλιψη, μια κακία,
some momentary awareness comes – έρχεται μια στιγμιαία επίγνωση
as an unexpected visitor. – ως απρόσμενος επισκέπτης.
Welcome and entertain them all! – Καλωσορίστε και διασκεδάστε τους όλους!
Even if they are a crowd of sorrows, – Ακόμα και αν είναι μια πληθώρα θλίψεων
who violently sweep your house – που σαρώνουν βίαια το σπίτι σου
empty of its furniture, – που του αδειάζουν τα έπιπλά του
still, treat each guest honorably. – Ακόμα και τότε φερθείτε σε κάθε    φιλοξενούμενό σας με εντιμότητα.
He may be clearing you out – Μπορεί να σας καθαρίζει και να σας προετοιμάζει
for some new delight. –                                  για μια νέα απόλαυση.
The dark thought, the shame, the malice. – Η σκοτεινή σκέψη, η ντροπή, η κακία.
meet them at the door laughing and invite them in. – Συναντήστε τους στην πόρτα και χαμογελώντας και προσκαλέστε τους μέσα.
Be grateful for whatever comes. – Να είστε ευγνώμων για ό,τι έρθει.
because each has been sent – επειδή το κάθε ένα έχει σταλεί…
as a guide from beyond. – …ως σοφός οδηγός από το υπερπέραν (Rumi)

  • Τα κομμάτια αυτά, είναι πτυχές της προσωπικότητάς μας που αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους με παρόμοιους τρόπους με τους οποίους αλληλοεπιδρούμε και εμείς οι άνθρωποι μεταξύ μας.
  • Τα κομμάτια αυτά μπορεί να βιωθούν με διάφορους τρόπους – σκέψεις, συναισθήματα, αισθήσεις, εικόνες, κ.α.
  • Όλα τα κομμάτια έχουν ΜΟΝΟ ΚΑΛΕΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ για το σύστημά μας και θέλουν ΠΑΝΤΑ κάτι θετικό για το άτομο. Δεν γνωρίζουν ότι οι στρατηγικές τους δεν είναι πάντα βοηθητικές για εμάς, γιατί δουλεύουν πολλά χρόνια πολύ σκληρά για το καλό μας και δεν καταλαβαίνουν πως αυτό μπορεί να μας δημιουργεί πρόβλημα. Θα χρησιμοποιήσουν μια ποικιλία στρατηγικών για να αποκτήσουν επιρροή στο εσωτερικό μας σύστημα.
  • Τα κομμάτια αναπτύσσουν ένα πολύπλοκο σύστημα αλληλεπιδράσεων μεταξύ τους. Η πόλωση είναι το πιο κοινό χαρακτηριστικό των αλληλεπιδράσεων τους, καθώς τα κομμάτια προσπαθούν διαρκώς να αποκτήσουν επιρροή μέσα στο εσωτερικό σύστημα μας.
  • Ενώ οι εμπειρίες επηρεάζουν τα κομμάτια, τα κομμάτια δεν δημιουργούνται από τις εμπειρίες. Υπάρχουν πάντα, είτε ως δυνατότητες είτε ως πραγματικότητα.
  • Κομμάτια που γίνονται ακραία φέρουν “βάρη” – ενέργειες και συμπεριφορές που δεν είναι εγγενείς στη λειτουργία του κομματιού, δεν ανήκουν στη φύση του. Τέτοιες μπορεί να είναι ακραίες πεποιθήσεις, συναισθήματα ή φαντασιώσεις. Τα κομμάτια μπορούν να βοηθηθούν να “ξαλαφρώσουν” και να επιστρέψουν στη φυσική τους ισορροπία και λειτουργικότητα.
  • Κομμάτια που έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην ηγεσία του Εαυτού θα «εμπλακούν» με άλλα κομματια, ή θα αναλάβουν να φερθούν σαν να είναι τα ίδια ο Εαυτός.

Τα Βάρη των κομματιών


Burdens

Τα κομμάτια που βρίσκονται σε ακραίους ρόλους, φέρουν “βάρη”, τα οποία είναι οδυνηρά συναισθήματα ή αρνητικές πεποιθήσεις που έχουν αναλάβει τα κομμάτια ως αποτέλεσμα προηγούμενων επιβλαβών εμπειριών, συχνά στην παιδική ηλικία. Αυτά τα βάρη δεν είναι εγγενή στο κομμάτι και ως εκ τούτου μπορούν να απελευθερωθούν ή να” απαλλαγούν ” μέσω της θεραπείας IFS, επιτρέποντας στο κομμάτι να αναλάβει τον φυσικό υγιή ρόλο του.

Τα κομμάτια μας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες…

Όλα τα κομμάτια πιστεύουν ότι εξακολουθούν να μας βοηθούν να επιβιώσουμε, είτε σωματικά είτε ψυχικά, ακόμα κι αν οι συμπεριφορές τους έχουν αρνητικές συνέπειες στη ζωή μας. 


Managers

To σύνθημά τους είναι  «ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ!»

Οι Managers είναι δυναμικοί και προορατικοί. Σχεδιάζουν, ελέγχουν, αγωνίζονται, επικρίνουν, ανησυχούν και φροντίζουν τους άλλους. Μας βοηθούν στην διαχείριση της καθημερινότητας, ενώ κάνουν ό,τι μπορούν για να αποφύγουμε τα ευάλωτα συναισθήματα. Eπαναλαμβάνουν ιστορίες για το πώς πρέπει να ζούμε σύμφωνα με τις αρχές της οικογένεια καταγωγής μας, του σχολείου, της κουλτούρας μας, συχνά της θρησκείας και ούτω καθεξής. Προσπαθούν να ελέγξουν τους πάντες και τα πάντα με το να είναι πολύ ευχάριστα, συνεργάσιμα και διευκολυντικά. Φέρνουν επιτυχώς εις πέρας καθήκοντα, θέλουν να διατηρούν μια καλή εικόνα προς τα έξω, και να έχουν την αποδοχή από τον έξω κόσμο για τα επιτεύγματα τους, για τα υψηλά πρότυπα τους, και για τη φροντίδα που προσφέρουν.


Managers


Firefighters

To σύνθημά τους είναι  «Όταν όλα τα άλλα αποτύχουν!»

Oι πυροσβέστες αναλαμβάνουν δράση κάθε φορά που άλλα κομμάτια κινητοποιούν επικίνδυνα (δηλ. επίπονα) συναισθήματα και αναμνήσεις, που απειλούν να κατακλύσουν το εσωτερικό σύστημα. Συνήθως τότε καταφέρνουν να εξουδετερώσουν τις απέλπιδες προσπάθειες των managers για τον έλεγχο του συστήματος.
Τα πυροσβεστικά κομμάτια, προσπαθώντας να σβήσουν τις φλόγες των συναισθημάτων μέσα μας, μπορεί να γίνουν…

  • Αντιδραστικά και παρορμητικά
  • Όχι πάντα αποδεκτά κοινωνικά, αφού κάνουν ό, τι χρειάζεται για να ξεφύγει το σύστημα από τον πόνο άλλων κομματιών, ανεξάρτητα από τις επιπτώσεις που οι πυροσβεστικές τους παρεμβάσεις μπορεί να έχουν στο φυσικό σώμα ή τις σχέσεις.
  • Προσπαθούν να μας πάρουν μακριά από το παρόν και την ενσυνείδητη και ενσωματωμένη κατάσταση του εαυτού μας, ειδικά σε περιόδους κινδύνου.

Kάθε φορά που μια απειλή ξεφεύγει από τον manager, ο πυροσβέστης αρπάζει τον εξοπλισμό του και ανταποκρίνεται γρήγορα και ενεργά στον συναγερμό!

Πυροσβέστες / Firefighters 


Εξόριστοι/Exiles

To σύνθημά τους είναι -> «ΜΗΝ ΜΕ ΞΕΧΝΑΣ!»

Οι εξόριστοι είναι κομμάτια που έχουν «κλειστεί» για τη δική τους προστασία ή/και για να κρατήσουν τα συναισθήματα, τις μνήμες, τις πεποιθήσεις και τις αισθήσεις τους από το να «πλημμυρήσουν» και να «πλημμυριστούν» από το υπόλοιπο σύστημα. Αυτά τα κομμάτια έχουν απορριφθεί, υποτιμηθεί, περιθωριοποιηθεί ή τραυματιστεί και κρατούν τα βαθύτερα σημάδια από αυτά τα γεγονότα.
Οι εξόριστοι είναι σαν μικρά παιδιά, «παγωμένα» σε σκηνές στις οποίες βίωσαν τραυματισμό και από τότε κρύβονται από αυτοπροστασία. Επειδή είναι αποκομμένοι εσωτερικά, είναι διπλά εγκαταλελειμμένοι και είναι απελπισμένοι για να ακουστούν και να φροντιστούν.
Η παρουσία τους αφήνει το άτομο να αισθάνεται εκτεθειμένο και ευάλωτο, κάτι που οι Προστάτες βιώνουν ως αποσταθεροποιητικό και έτσι αναλαμβάνουν.

Οι Εξόριστοι είναι συχνά…
Τα πιο ευαίσθητα, αθώα, και ανοιχτά κομμάτια μας τα οποία αναζητούν οικειότητα. Είναι αυτά που κρατούν τον αντίκτυπο και τον πόνο των τραυματισμών προσκόλλησης και άλλων τραυμάτων. Επειδή κρατούν το βάρος και τις μνήμες, τις αισθήσεις και τα συναισθήματα αυτών των υποτιμητικών γεγονότων, ‘όταν ενεργοποιούνται, μπορεί να πλημμυρίσουν το άτομο με τον επιβαρυμένο πόνο, τη ντροπή και τον τρόμο τους. Μπορεί να φανούν ακραία σε μια προσπάθεια να φροντιστούν και να μοιραστούν την τραυματική ιστορία τους. Μοιάζουν σαν παραμελημένα παιδιά, εγκαταλελειμμένα και παγωμένα στο παρελθόν όπου τραυματίστηκαν, ενώ τα υπόλοιπα κομμάτια μας προσπάθησαν να προχωρήσουν και να τα ξεχάσουν αφήνοντας τα στην εξορία του τραύματος.
Οι εξόριστοι προκαλούν φόβο στα υπόλοιπα κομμάτια, όντας κλειδωμένοι και απομονωμένοι χρόνια, είναι απελπισμένοι και μπορεί αυτή η τεράστια ανάγκη τους για σύνδεση και επικοινωνία να επηρεάσει την ικανότητα ενός ατόμου να λειτουργήσει ειδικά όταν αποκαλυφθούν τα έντονα συναισθήματά ευπάθειας, αδυναμίας, θλίψης, και ντροπής που κουβαλούν χρόνια αυτά τα βαθιά τραυματισμένα κομμάτια.

Εξόριστοι/Exiles


Αποφόρτιση / Unburdening

Η αποφόρτιση είναι ένα ταξίδι που είναι μοναδικό για το επιβαρυμένο κομμάτι και μπορεί να συμβεί μόνο όταν ο Εαυτός έρθει σε επαφή με αυτό το κομμάτι, το αναγνωρίσει, το ακούσει. Το καταλάβει σε βάθος και έτσι να μπορέσει να μάθει από το ίδιο το κομμάτι τις ειδικές συνθήκες που απαιτούνται για να είναι δυνατή η αποφόρτιση. 

Ο στόχος δεν είναι να απαλλαγούμε από τα κομμάτια μας, αλλά να κατανοήσουμε τι προσπαθούν να κάνουν για εμάς. Κάθε ανθρώπινο όν έχει γεννηθεί με πολυάριθμα και διαφορετικά μεταξύ τους εσωτερικά κομμάτια. Εκείνοι που έχουν ιστορικό τραύματος, κακοποίησης και παραμέλησης έχουν κομμάτια που κουβαλούν σοβαρά βάρη πληγών και ντροπής. Ήταν τότε που ανέλαβαν αυτά τα βάρη και πήραν ακραίους ρόλους, σε μια εποχή που δεν υπήρχε κανείς εκεί για να μας βοηθήσει. 

             

ΌΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΠΡΟΣΔΕΚΤΑ


MONO o Eαυτός μπορεί να οδηγεί το εσωτερικό σύστημα των κομματιών του ατόμου

Όλα τα κομμάτια είναι πάντα ευπρόσδεκτα 

Όταν είμαστε συνδεδεμένοι με Τον Εαυτό…

τα κομμάτια στο εσωτερικό μας σύστημα, αισθάνονται ασφαλή για να χαλαρώσουν και να λειτουργήσουν ως ομάδα. Οι ανάγκες και τα συναισθήματά τους μπορούν να ειπωθούν και να ικανοποιηθούν.  Αναπτύσσουν ανθεκτικότητα. Δυνατότητα παιχνιδιού, εμπιστοσύνης, ανάπτυξης, αυθορμητισμού, οικειότητας, μάθησης, ορίων, δημιουργικότητας, ανάπαυσης, επούλωσης και άνθησης. 


Thank you for being part of this journey

Δέσποινα Πλουσίου,
M.A., MFT,
Trauma Therapist
www.despinaploussiou.com